Sportkleding

6 tips voor het wassen van sportkleding

lazy
Bahhhh! Niks is vervelender dan stinkende sportkleding en graag wil je dat jouw sportoutfit bij de volgende training weer fris en fruitig ruikt. Comfortabele en lekker ruikende sportkleding is een goed begin van jouw training. Maar je wilt natuurlijk ook dat jouw sportkleding zo lang mogelijk mee blijft gaan. In deze blog geven wij jou 6 tips voor wat de beste manier is voor het wassen van sportkleding!

Tip 1: Gebruik geen wasverzachter

Een wasverzachter zorgt er bij het wassen van sportkleding voor dat het lekker gaat ruiken en het soepeler aanvoelt. Alleen wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken bij het wassen van sportkleding. De vezels die aanwezig zijn in de sportkleding raken verstopt door de wasverzachter waardoor de kwaliteit van een sportshirt of een sportbroek achteruit gaat. Sterker nog! Het tegenovergestelde zal gebeuren, namelijk dat zweetgeuren sneller blijven hangen, wat je natuurlijk wil voorkomen. 

Verder moeten de dames met sportkleding oppassen voor het wassen van hun sportoutfit met elastiek. Een sportsetje voor dames kan elastiek bevatten en die kunnen al helemaal niet tegen een wasverzachter.

Tip 2: Was sportkleding op 30 graden

Het wassen van sportkleding op te hoge temperatuur kan de sportkleding en het elastiek van de sportkleding beschadigen en dit wil je voorkomen. Bij voorkeur wordt het aangeraden om jouw sportkleding op 30 graden te wassen. Het kan namelijk gebeuren dat sportkleding gaat krimpen bij een te heet wasprogramma. Daarnaast kost het wassen op hoge temperatuur ook nog eens meer energie en geld. Door deze tip heb je twee vliegen in één klap!

Tip 3: Sportkleding binnenstebuiten wassen

Het is aannemelijk en net zo makkelijk om jouw sportkleding in de wasmand te gooien, er niet meer naar om te kijken en het gewoon lekker te laten wassen. Als je dat doet zorg er dan eerst voor dat jouw sportshirt of sportbroek binnenstebuiten omkeert. Het zweet en jouw huidcellen zitten namelijk nog aan de binnenkant van jouw sportkleding en kunnen dan volledig gereinigd worden. 

Jouw favoriete sportkleding zal ook nog eens langer meegaan omdat de kleuren en prints beter beschermd worden. Een win-win situatie dus. Jouw favoriete sportkleding gaat langer mee en het wordt ook nog eens schoner doordat de bacteriën worden gedood! 

Tip 4: Gebruik weinig wasmiddel

Wanneer je klaar staat om jouw sportkleding te wassen is het verleidelijk om veel wasmiddel toe te voegen. Zeker als ook nog eens de zweetgeur op je afkomt nadat je hebt getraind. Alleen is het niet verstandig om veel wasmiddel te gebruiken omdat er zeepresten kunnen achterblijven tijdens het wassen. 

Het achterblijven van zeepresten komt door het feit dat tijdens het spoelen niet alle zeep wordt verwijderen. En dit vinden bacteriën geweldig. Het gevolg is dat je nare geurtjes krijgt in jouw sportkleding en dat is heel vervelend. Gelukkig zijn er wasmiddelen verkrijgbaar die speciaal voor jouw sportkleding zijn ontwikkeld. 

Tip 5: Was sportkleding direct

Soms kom je thuis en heb je geen zin om te wassen of vind je het zonde om direct jouw sportkleding te wassen omdat je wasmand nog niet vol zit. Dan is het gebruikelijk om te wachten. Alleen wordt het afgeraden om jouw sportkleding een paar dagen te laten liggen in de wasmand of sporttas omdat het gaat stinken.

lazy

Niet alleen je zweet, maar ook bacteriën zullen zich sneller gaan nesten. Niks is fijner dan dat het weer schoon is en fris ruikt. Gooi het daarom direct in de wasmachine en was het! Nare geurtjes zullen zich gaan nestelen als je het niet doet.

Tip 6: Na het wassen van sportkleding

Is jouw wasbeurt klaar dan is het niet de bedoeling dat jij jouw gewassen sportkleding in de wasmachine laat liggen, maar je moet dit direct laat drogen. Zo voorkom je dat er kreukels en geurtjes ontstaan in je sportkleding. Het is verleidelijk om jouw sportkleding snel te laten drogen in de wasdroger, maar daar kunnen ze juist krimpen. Droog daarom jouw sportkleding ouderwets aan de waslijn.

Als de wasmachine klaar is met wassen open dan direct de deur en het doseerbakje zodat ook de wasmachine kan drogen. Ook dit voorkomt geurtjes, ook moet je de wasmachine om de tijd schoonmaken. Jouw sportkleding zal dan vaker schoon en droog blijven waardoor jij optimaal kan presteren in de sportschool.

Gratis extra tips tegen zweetgeur

Je kunt naast het wassen van sportkleding ook andere maatregelen nemen om een zweetgeur zo veel mogelijk te vermijden. Zorg ervoor dat jij jezelf fris houdt zodat bacteriën niet de kans krijgen om jouw zweetgeur te verspreiden. Gebruik dus deodorant. Kijk voor het wassen van sportkleding altijd naar het label van het product om te kijken of het toch warmer dan 30 graden gewassen kan worden en was jouw sportkleding apart van normale kleding. 

Ook het materiaal van sportkleding heeft invloed op de geur, en hoe je het moet wassen. Zo zul je minder snel zweten in katoenen shirts, dan in synthetische shirts. Deze keuze moet je maken bij de aankoop van jouw sportkleding. Kijk voor meer tips over het kopen van sportkleding in deze blog!

Ben jij een echte huismoeder ;D en heb jij nog wastips voor het wassen van sportkleding, deel je kennis en laat het ons weten via in opmerking hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *