Sportkleding

7 tips voor het kopen van sportkleding!

lazy

Je kent het vast wel, je staat in een winkel of je bekijkt een webshop en je wilt sportkleding kopen. Maar er is zoveel keus, wat ga je kiezen, en waar baseer je je keuze op? Ga je toch voor de zwarte katoenen sportbroek, of kies je de grijze sportbroek van nylon. Als je de broek eenmaal hebt gekozen ga je dan voor een sportshirt met een matchende kleur of creëer je een contrast. En hoe zit het met wassen? Kunnen mijn sportkleren in de was, of moet ik ze alleen even buiten hangen? Waarschijnlijk weet je moeder het wel, maar je kan ook gewoon even deze blog lezen, wel zo zelfstandig!

De snelle ontwikkeling van sportkleding

Hedendaags is sportkleding, zoals een sportshirt, een sportbroek of een trainingspak niet alleen meer geschikt voor het sporten, maar wordt het ook gezien als casual. In het verleden werd sportkleding alleen gedragen voor de functionaliteit en niet omdat het mooi was is. Inmiddels is die grens volledig vervaagd. De vervaging hiervan is begonnen in de jaren ‘80 toen de sportscholen meer in opkomst kwamen door fitness goeroes als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Meer mensen gingen naar de sportschool, en er werd dus meer sportkleding verkocht.

Hierbij vonden mensen het steeds vervelender om zich om te kleden in de gym en ging comfort in combinatie met een goede uitstraling een steeds grotere rol spelen. Als je je niet in de gym wilt omkleden, doordat je nog niet je summerbody aan iedereen wilt laten zien, moet je wel een gym outfit kiezen waarmee je ook over straat kan. In de samenleving werd het maken van lifestyle keuzes steeds belangrijker en kwam dat tot uiting in de mode. Zo is de combinatie tussen sportkleding en mode geboren. Want zeg nou zelf: zie je jij jezelf nog lopen in de gym in die wijde sportbroeken en de wijde hemdjes?

1. Sportkleding wordt een lifestyle

Een gezonde levensstijl met goede voeding, en regelmatig sporten wordt steeds belangrijker in de maatschappij. Het zorgt ervoor dat je goed in je vel gaat zitten, je fitter voelt en daarnaast is het ook nog eens erg hip! We worden steeds bewuster van het feit dat een gezonde voeding en regelmatig sporten kunnen bijdragen aan een langere levensduur en een gezonde levensstijl. Steeds vaker melden mensen zich met veel motivatie aan bij een sportschool. Ook op social media zie je steeds vaker influencers die een gezonde levensstijl uitdragen. Deze gezonde levensstijl gaat bijna altijd gecombineerd met een modieuze en goed uitziende sport outfit. Zoals bij de snelle ontwikkeling van sportkleding is benoemd wordt sportkleding steeds meer een lifestyle dan dat het alleen functioneel voor sporten wordt gebruikt.
lazy
Een sportieve look kom je op straat en online steeds meer tegen. Kleding met een sportief uiterlijk hoeft echt niet enkel in de sportschool gedragen worden. Een jurkje van van nylon of katoen in combinatie met gympen kan tegenwoordig prima. Of het dragen van een sportlegging met sporttop is steeds normaler. Er is momenteel enorm veel keuze in sportieve kleding. Niet alleen bij sport gerelateerde winkels maar ook in de reguliere winkels. Sportkleding wordt een lifestyle!

2. Het belang van sportkleding voor jou prestaties in de gym

Het voordeel van sportkleding is dat het niet alleen modieus kan zijn, maar ook enorm lekker zit. Het dragen van de juiste sportkleding is erg belangrijk voor jouw prestaties in de gym! Voor elk doel en elk soort training in de gym heb je een ander soort sportkleding. 

Als je bijvoorbeeld veel groepslessen volgt in de richting van Bodymix, Clubjoy Power of boksen is het belangrijk om comfortabele sportkleding te dragen met de juiste pasvorm. Doordat je bij deze lessen vaak snelle bewegingen maakt in een hoog tempo is het van belang dat je geen strakke statische kleding zoals een jack of harde broek draagt. Een legging, een zachte sportbroek en een top of sweater van synthetisch materiaal is hier veel geschikter voor. Doordat de lessen in een hoog tempo zijn ga je sneller zweten. Hier moet je op letten bij de aankoop van je sportkleding. 

Wanneer je meer van de spinning bent, zul je niet zo snel kiezen voor een jogging achtige sportbroek, of een sweater. Je zult hier eerder kiezen voor een legging, een strakke sportshort en strakke top. Ook kan je hier eerder voor een jackie kiezen omdat je je bovenlichaam niet veel hoeft te bewegen, en je die hierdoor lekker warm houdt.

Bij krachttraining in de fitnesszaal zijn heel veel kleding type kleding of materialen geschikt. Zo maakt het tijdens het trainen van je borst of biceps niet veel uit of je een legging, een sportbroek, of een short draagt. Ook de impact van een sweater of een sportshirt is klein. Deze keuze moet je maken op basis van je persoonlijke voorkeur.

3. De rol van materiaal en duurzaamheid

Dit wordt vaak onderschat tijdens het kopen van fitness kleding. Van welk materiaal is je sportartikel gemaakt? En is je kleding wel duurzaam? Het materiaal van je sportkleding heeft een grote impact op hoe je je voelt in de gym, en dus ook op jouw prestaties.

Het materiaal van de sportkleding heeft invloed op veel factoren tijdens het sporten. Zo heeft het ten eerste invloed op het comfort en de beweeglijkheid. Wanneer je erg flexibele oefeningen doet zul je ook voor een flexibele sportoutfit moeten gaat. Tijdens de bodymix les kan jij niet in een spijkerbroek of een leren jas aankomen. Je moet het type kleding, en het materiaal van het type kleding aanpassen aan je activiteiten.

Ook heeft de omgeving waar je gaat sporten invloed op het materiaal. Zo zul je wanneer je regelmatig buiten sport een ander soort materiaal kiezen dan wanneer je binnen in de fitnesszaal sport. Zo zul je buiten minder snel kiezen voor synthetische of katoenen kleding. Je zult eerder kiezen voor een wollen jack of een jackie van polyester.

Hieronder geven we meer informatie over verschillende materialen voor sportkleding.

Sportkleding van Katoen

De oorsprong van katoen ligt bij de katoenplant. Het is eencellige vezel die uit de zaden groeit van de katoenplant. Het is een perfecte grondstof om sportkleding van te maken. Het voordeel van katoen is dat het doorademt en comfortabel aanvoelt op de huid. Na de training blijft bijvoorbeeld een sportshirt van katoen langer nat en kan het ook zwaarder aanvoelen.

In tegenstelling tot polyester zal een katoenen sportshirt minder stinken na een intensieve training, wel zo fijn toch. Hou wel rekening met het feit dat katoen het vocht verzamelt van je huid en daarom is het belangrijk om een sportshirt of sporttop aan te schaffen die niet volledig van katoen is. Het is uiterst geschikt om katoenen sportkleding te dragen bij fitnessen en yoga.

Sportkleding van Polyester

Het verschil tussen katoen en polyester is dat het gemaakt is van een syntetische vezel. Door de kromming is de vezel licht en kan het tegen een stootje. Wat erg fijn is aan polyester is dat het tegen zweet kan en erg duurzaam is. Het vocht op de huid wordt door de polyester weggetrokken en blijft het in tegenstelling tot katoen niet hangen op je huid. Bij fitnesskleding is polyester een van de meest gebruikte stoffen, omdat het duurzaam, licht, goed doorademt en het niet kreukt. 

Een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens geschikt is voor buitensporten zoals hardlopen, voetbal of hockey, omdat polyester ook bescherming biedt tegen UV-stralen. Ook wordt je lichaam warm gehouden tijdens de kou of regen. Omdat polyester niet snel droogt en zweet vast houdt bevordert het bacteriën. Met als gevolg dat je meer gaat stinken. Voor buitensporten zal dit geen probleem zijn, maar wel in de sportschool. Het advies is dan ook om polyester sportkleding direct te wassen na het sporten.

Sportkleding van Nylon

Nylon is het meest voorkomende materiaal in sportkleding van dames zoals panty’s. De stof is zacht, neemt geen bacteriën op en is snel opgedroogd. Over zweten in de sportschool hoef jij je geen zorgen te maken, want het houdt geen zweet vast. Het is daarom erg geschikt voor intensieve trainingen waarbij er veel gezweet wordt.

4. De trending sportkleding merken op dit moment

Doordat er steeds meer vraag komt naar sportkleding zie je dat er ook steeds meer aanbieders bij komen. Naast de grote sportmerken zoals Nike, Adidas, Under Armour en Puma zie je ook steeds meer reguliere kleding aanbieders sportkleding verkopen. Denk hierbij aan Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Emporio Armani. De reguliere kleding aanbieders bieden vaak een mix aan tussen sportkleding en casual kleding, zoals nette trainingspakken, hoodies en sweaters die je kan gebruiken voor het sporten, maar ook voor een ander uitje. 

Op onze website, fitnesstyle.nl, hebben wij alvast de beste merken en sportartikelen van dit moment speciaal voor jou geselecteerd uit het aanbod van zowel de echte sportmerken als de reguliere kleding verkopers. Neem even een kijkje in onze shop, waar we sportshirts, sweaters, leggings, tops, jacks, sportbroeken, shorts, sportbeha’s en nog veel meer aanbieden. Ongetwijfeld zal er wat voor jou tussen zitten, waardoor jij nog beter kan trainen! 

Kijk ook nog even op onze merkenpagina, voor een beter overzicht van de merken die wij aanbieden. Of klik op een van de merken hieronder om alle artikelen van het geselecteerde merk te bekijken!

5. De juiste sportkleding voor buiten sporten in de kou

Vind jij het nou eenmaal fijn om buiten te trainen en daar fit en sterk te worden, door te hardlopen, te bootcampen, te fietsen, of wat dan ook. Dan is het belangrijk om rekening te houden met jouw outfit, want je wilt het natuurlijk niet te warm of te koud krijgen. Door de wisselende temperaturen in Nederland en de kans op een spontane regenbui moet je op verschillende scenario’s voorbereid zijn. Fitnesstyle heeft speciaal voor jou de beste sportkleding voor het buiten sporten uitgelicht in deze blog, en in onze shop! We verkopen de artikelen niet zelf, we linken je alleen door naar jouw vertrouwde Nederlandse webwinkels.

Lange sportbroek
Wanneer je buiten sport en het wordt wat kouder, is het beter om een lange sportbroek aan te trekken. Je spieren blijven hierdoor beter warm en je voorkomt vervelende blessures. Houd je niet van een joggingbroek, kijk dan naar een smaller model, of kies voor een tight of legging.

Thermokleding
Het is comfortabel en beter voor je spieren om onder  je normale sportkleding ook een thermoshirt of een thermobroek te dragen. Thermokleding voert het vocht meteen af, waardoor je lichaam minder snel afkoelt. Het is belangrijk om het thermoshirt of de thermobroek direct op de huid te dragen, zodat deze het vocht meteen kan opnemen en kan afvoeren.

Longsleeves
Wanneer je denkt dat thermokleding toch net te warm is tijdens het sporten. Kies dan voor een longsleeve onder je sportkleding. Een longsleeve is een shirt met lange mou die strak om je lichaam zit. Dit houdt je net iets warmer dan wanneer je alleen een sportshirt aan doet.

Muts
Het is bewezen dat je via je hoofd de meeste warmte verliest. Hierdoor is het verstandig om een muts te dragen, zodat je goed de warmte vasthoudt. Wanneer je een muts niet fijn vindt, of niet mooi vindt staan, kan je ook kiezen voor een hoofdband. Sportkleding is per slot van rekening een lifestyle 😀

Handschoenen
Je kent het waarschijnlijk wel, de koude handen. Dit is voor sporters een van de vervelendste dingen in de kou. Je handen worden tijdens het sporten in de kou moeilijk warm. Draag daarom een paar sporthandschoenen. Hiermee blijven je handen warm en je behoudt de grip.

6. Hoe kan ik mijn sportkleding het beste wassen

Het wassen van sportkleding werkt net even iets anders dan het wassen van normale kleding. Doordat sportkleding vaak van een ander materiaal is gemaakt, moet je hier net iets voorzichtiger mee omgaan. Zo is het handig om geen wasmiddel en waspoeder te gebruiken, of de kleding niet heter dan 30 graden te wassen. 

Naast bovenstaande tips is het ook handig om de sportkleding direct uit te wassen zodra je thuiskomt van het sporten, hoe vervelend het soms ook kan zijn. Wanneer je dit niet doet dan zul je merken dat er zweet en bacteriën in de kleding gaan zitten. Dit wil je ten alle tijden voorkomen, dus snel uitwassen die kleren!!

Ben je benieuwd naar onze 6 beste tips voor het wassen van sportkleding? klik dan hier! Wij hebben een speciale blog voor jou over dit onderwerp geschreven.

7. Deze fitness accessoires brengen jou op een hoger level in de gym

Naast de opkomende markt voor fitnesskleding zie je dat er ook steeds meer vraag is naar fitness accessoires. Zo zie je in de gym steeds meer mensen gebruik maken van bijvoorbeeld fitness handschoenen, straps en foamrollers. Door het gebruik van attributen kan je soms de oefening net iets beter uitvoeren, of net iets zwaarder doen. 

Fitness handschoenen

Als je regelmatig in de sportschool komt dan herken je het waarschijnlijk wel, de vervelende blaren op je handen. Iedere krachtsporter krijgt hier wel eens last van. Het kan soms erg hinderlijk zijn tijdens het uitvoeren van de oefeningen. Je kan de kans op blaren op je handen aanzienlijk verkleinen door het aanschaffen van fitness handschoenen.

Ook kan je door het gebruik van fitness handschoenen zwaarder trainen doordat je meer grip krijgt dan wanneer je met blote handen de stang vast houdt. Denk bijvoorbeeld aan een pull-up. Wanneer jij jezelf omhoog trekt zul je merken dat je zonder handschoenen snel blaren krijgt, en dat je eerder naar beneden glijdt doordat je zweethanden krijgt. Door het gebruik van fitness handschoenen voorkom je blaren op je handen, en houd je meer grip doordat het zweet wordt opgenomen in de fitness handschoenen.

Lifting straps

Om een oefening waarbij grip erg belangrijk is, zoals een deadlift of shrugs, net iets zwaarder te kunnen uitvoeren is het handig om lifting straps te gebruiken. Doordat het gewicht van de stang nu ook deels wordt gedragen door de straps die om je pols zitten, zal de stang minder snel uit je hand glijden.

Naast het voordeel van extra grip zorgen de straps er ook voor dat je tijdens het uitvoeren van de oefening ook beter kan concentreren op de spiergroep die je wilt trainen. Veel mensen hebben de neiging om bij oefeningen, zoals het halter roeien voor de rug, veel werk te verplaatsen naar de biceps. Dit is niet de bedoeling, want je rug, wat je juist wilt trainen, wordt nu minder getraind. Lifting straps kunnen je hierbij helpen. 

Foamroller

Ook al is dit geen fitnesskleding, we willen het toch even benoemen, omdat dit fitness attribuut jouw prestaties in de gym naar een volgend level brengt. 

Vroeger werd de foamroller alleen gebruikt bij de fysio. Maar tegenwoordig zien we het steeds vaker in de sportschool of tijdens het thuis trainen. Een foamroller wordt gebruikt als tool voor een zelfmassage, bij de warming-up voor een workout of om de spieren tot rust te laten komen na een intensieve workout. Het is erg goed voor je spieren om af en toe een keer te rollen met de foamroller. 

Tijdens een training worden de spieren voor een langere periode hard aangepast, soms wel iets te hard aangepakt, en hierdoor is belangrijk dat de spieren na een intensieve workout goed herstellen. Het gebruiken van een foamroller kan het herstellen van de spieren bevorderen doordat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en de spier bovendien meer zuurstof kan opnemen. Ook voorkomt de foamroller het sneller optreden van blessures.

Foamrollers zijn er in verschillende soorten. Wanneer je net begint met sporten of met het gebruik van een foamroller kan je het beste nog even voor een zachte foamroller gaan, zie de eerste twee artikelen. Wanneer je spieren al meer zijn gewend en je vaker een foamroller hebt gebruikt kun je een hardere foamroller gebruiken om de spieren meer te prikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *